Levende Vand

www.levendevand.dk

Printvenlig side

Min vej

På min vej har mødet med professionelle åndelige vejledere - såvel personligt som gennem bøger - hjulpet til at lede mig i den retning, jeg nu skulle gå, men set i bakspejlet har det også været ganske almindelige mennesker, som på den ene eller anden måde fik stor betydning.

Efter mange års ubevidst famlen og længsel tog mit liv for 14 år siden en radikal drejning. Jeg mødte én som besvarede min følelse af aldrig at være blevet elsket betingelsesløst med ordene: "Jeg elsker dig betingelsesløst"! Og som til min smertefulde erkendelse af skyld sagde: "Jeg gjorde det for dig!" Navnet var Jesus. Jeg havde hørt om ham, men aldrig mødt ham og dette møde ændrede mit liv.

De ydre omstændigheder for dette møde var følgen af et foredrag, jeg havde hørt om Jungs dybdepsykologi. Forelæseren boede på et center for nyreligiøsitet, og på et weekend kursus her dukkede Jesus igen op. Jeg spurgte en psykolog - tilknyttet samme sted - hvad jeg skulle stille op med disse oplevelser og fik det svar, at jeg skulle kontakte min sognepræst! Det gjorde jeg, og efter at have fortalt ham om dem, rådede han mig til at begynde at bede og læse i Bibelen. Det havde jeg aldrig gjort før, men kastede mig nu ud i begge dele.

Jeg ville gerne have en åndelig vejleder - og troede også, at jeg havde fundet en - men på forskellige måder viste Gud mig, at sådan skulle det ikke være. Jeg kan nu se, at på det tidspunkt var der en fare for, at en vejleder havde fået Guds plads i mit liv, og eftersom Gud virkelig er den store pædagog, så forhindrede han dette. Jeg havde dog brug for støtte på min færd ind i det totalt ukendte åndelige landskab, og den fik jeg så af andre, som der ikke var nogen risiko for, at jeg ville læne mig for meget op ad.

Undervejs på min vandring har jeg fået vejledning på mange forskellige måder: bøger, som min mand har fundet til mig, ord fra mennesker, som har standset mig, når jeg var på vej i den forkerte retning eller ord, som har givet mig tro til opgaver og trøst i prøvelser. Men hele tiden har jeg søgt efter en åndelig vejleder "for det måtte da være det helt rigtige, hvis man ville fremad på den åndelige vej!" Hver gang jeg troede, at jeg havde fundet en, fungerede det alligevel ikke. Ulempen var jo, at de ofte levede et liv så fjernt fra mit, både geografisk og fysisk. Det kan være svært at genkende sig selv i en person, som levede for mange år siden eller i én, som har valgt verden fra, når man selv står midt i den med alle de udfordringer, det giver.

Men bøn er aldrig forgæves! Jeg har ikke fundet en starets, men dejlige medmennesker, der som jeg lever i verden, som den ser ud i dag, med hjem og nære familierelationer - mennesker, der har den samme længsel som jeg, og som har lyst til at vandre sammen med mig ud i troens spændende landskab. Der er meget, vi ikke behøver forklare, for vi har den samme lændsel, og her kan vi støtte og vejlede hinanden - inspireret af for-  og nutidens  åndelige vejledere. Vi kan mødes over en kop te eller spise sammen, men det kan også foregå pr. telefon. Vi lytter os ind på hinanden, og det tager tid. Ofte er det først langt henne i samtalen, at vi kommer frem til det væsentlige, og hører ord fra den anden, som giver dyb mening.

Det spændende er, at der ikke er to veje, som er ens, og det er utroligt berigende at følges med et andet menneske på dets vej, samtidig med at man går sin egen. Man får lov at erfare, hvor personligt Gud leder hvert enkelt menneske ad netop den vej, som er hans/hendes og det lærer én dyb respekt for andre - man får åbnet sine øjne og ser rigdommen i mangfoldigheden.

I virkeligheden findes der vel kun én åndelig vejleder: Gud - men at følges med et medmenneske det er en stor glæde - man erfarer på forunderlig vis, at Gud er blevet menneske.

Helle Bernth Jensen