Tilbage til forsiden

Søg efter indhold på hjemmesidenOversigt over hjemmesidenKontakt redaktionenVis printvenlig side

Efraim Syreren (306-373)

Guds ord er en uudtømmelig kilde til liv

 

Herre, hvem er i stand til at forstå rigdommen fuldt ud i blot et eneste af dine ord? Det, vi forstår af det, er langt mindre end det, vi ikke forstår, ligesom når en tørstende drikker fra en kilde. Guds ord har jo talrige tankegange ligesom den, der hører, også har talrige tankegange. Gud har givet sit ord mange farver, for at enhver, der fordyber sig i det, skal kunne finde noget i det, som han kan elske. Gud har nedlagt mange slags skatte i sit ord, for at enhver af os kan finde en rigdom i det, som han overvejer.

Guds ord er livets træ, der tilbyder dig alle slags velsignede frugter. Det er lig den klippe, der åbnede sig i ørkenen og blev en åndelig drik for alle slags mennesker. Apostlen siger: "Alle spiste den samme åndelige mad, og alle drak den samme åndelige drik."

Den, der får andel i denne skat, må ikke tro, at Guds ord kun indeholder det, han selv har fundet i det. Men han må gøre sig klart, at han kun har været i stand til at finde en lille del at dets rige indhold. Fordi han er beriget af ordet, må han ikke tro, at ordet er blevet fattigt. Han må sige tak for ordets rigdomme, som han ikke kan udtømme. Glæd dig over, at du er blevet mættet, og vær ikke bedrøvet, fordi ordets rigdom er dig overlegen. Den tørstende glæder sig ved at drikke og sørger ikke over, at han ikke kan tømme kilden. Det er bedre, at kilden stiller din tørst, end at din tørst tømmer kilden. For når du har stillet tørst uden at tømme kilden, kan du drikke påny, hver gang du atter bliver tørstig. Hvis kilden derimod var tørret ud, når du havde stillet din tørst, så var din sejr blevet til nederlag for dig.

Sig da tak for det, du fik, og vær ikke misfornøjet på grund af det, som du ikke kunne udnytte. Det, du har fået og taget med dig, er din andel; men det, som er tilbage, også din arvelod. Det, som du i din begrænsning ikke kunne modtage straks, vil du få på et andet tidspunkt, hvis du holder ud. Vær ikke så overmodig at ville tage med en eneste slurk, hvad man ikke kan synke på en gang. Men hold heller ikke op med at drikke af det, som du kun kan modtage lidt efter lidt.

 

(Levende Vand nr. 3 2005)

 

 

At finde gud i alt

 

Sådan er min ven
Fra et gammelt håndskrift

 

Den splittede spiritualitet
Af Gerard W. Hughes

 

Døden - at fødes igen
Af Lisbeth Arbøl

 

På trods af det moderne
Af Jan Ulrik Dyrkjøb

 

Vidner

Tillid til Guds nærvær:
Broder Laurentius
Af mag.art. Kirsten Krog

 

Guds ord er en uudtømmelig kilde til livet
Af Efraim Syreren

Levende Vand | info@levendevand.dk