Tilbage til forsiden

Søg efter indhold på hjemmesidenOversigt over hjemmesidenKontakt redaktionenVis printvenlig side

Johannes Cassian (ca. 350 - ca. 435)

Ord fra den udelte kirke     

 

Guds dragen og vor beslutning

Det er ikke let for den menneskelige fornuft at fatte at Herren giver den der beder, at den der søger, finder Ham, og at Han lukker op for den der banker på. Men på den anden side at dem der ikke søger, finder Ham, at Han viser sig offentligt blandt dem der ikke spørger efter Ham, og hele dagen rækker sine hænder ud mod et folk der ikke tror på Ham, men gør oprør mod Ham.

***

Han kalder dem der står Ham imod og holder sig langt borte fra Ham. Dem der ikke vil, drager Han til frelsen, dem der har deres glæde i at synde, berøver Han muligheden for at tilfredsstille deres lyst, Han stiller sig som den barmhjertige i vejen for dem der iler mod det onde.

***

Dette viser hvordan hele frelsesværket anerkender den frie vilje. Det hedder jo: ”Hvis I er villige og lydige, skal I fortære landets goder” (Es 1,19), men også: ”Så afhænger det altså ikke af menneskers vilje eller stræben, men af Guds barmhjertighed ” (Rom 9,16).

Gud ”vil gengælde enhver efter hans gerninger” (Rom 2,6), og videre: ”For det er Gud, der virker i jer både at ville og at virke for hans gode vilje” (Fil 2,13). Og videre: ”Og det skyldes ikke jer selv, gaven er Guds. Det skyldes ikke gerninger, for at ingen skal have noget at være stolt af (Ef 2,8-9).

***

På den ene side siges det: ” Hold jer nær til Gud, så vil han holde sig nær til jer” (Jak 4,8). Og på den anden side: ”Ingen kan komme til mig, hvis ikke Faderen, som har sendt mig, drager ham” (Joh 6,44).

Oversat af Charlotte Olden-Jørgensen. 

 

 

(Levende Vand 3 2008)

 

 

Taler Gud til os

 

 

Fátima

Jan Ulrik Dyrkjøb

 

 

Åbenbaringsgaver

Ole Skjerbæk Madsen

 

 

Han lærer de ydmyge sin vej!

Elisabet Ahrensbach

 

 

Hvorfor taler Gud ikke til mig?

Grethe Livbjerg

 

 

Ikke fordi du har lovet mig Himlen

Tilskrevet Frans Xaver SJ (1506-52)

 

 

Lad Gud skrive dagsordenen

Henri J. M. Nouwen

 

 

Ord fra den udelte kirke

Johannes Cassian (ca. 350 – ca. 435)

 

 

Vidner

Marie-Antoinette de Geuser

Kirsten Krog

 

Levende Vand | info@levendevand.dk