
Grethe Livbjerg in memoriam
20.2.1927 – 23.3.2019
Lørdag den 23. marts tidligt om morgenen kl. 5 sov Grethe Livbjerg stille ind på Gentofte Sygehus. I offentligheden var hun kendt som retræteleder, grundlægger af tidsskriftet Levende Vand og som stærkt engageret i det økumeniske arbejde. Men dette var kun det ene af de to liv, hun af og til sagde, hun havde levet.
Grethe (døbt Anna Margrethe) voksede op som enebarn i en indremissionsk familie i det sønderjyske Vamdrup og fulgte i den første halvdel af sit liv en ret ligefrem bane: præliminæreksamen, lærerstudier på Aarhus Seminarium, senere på Lærerhøjskolen, gift 1947 med kommunelærer og senere skolepsykolog Erik Peter Livbjerg, med hvem hun fik tre børn, mens hun bl.a. underviste på forskellige skoler. Undervejs var begge ægtefæller engageret i den internationale protestantiske vækkelsesbevægelsen Moralsk Oprustning, men endte i 1961 med at blive optaget i den katolske kirke. Dette første liv sluttede i 1970, da ægtefællerne gik fra hinanden, men fortsatte selvfølgelig i form af det familieliv med børn, børnebørn og oldebørn, der betød så meget for Grethe.
Det andet liv stod i den kristne mystiks, retrætebevægelsens og den karismatisk orienterede økomeniks tegn. Allerede i sit ægteskab havde Grethe erfaret en stærk dragning til den kontemplative bøn og karmelitisk spiritualitet, og efter skilsmissen kunne hun følge dette kald. Det skulle vise sig ikke at være et kald til klosterliv – dertil var Grethe nok alt for meget sin egen – men til et virke som pioner inden for den kristne retrætebevægelse i Danmark. Stødet til det kom fra den katolske biskop Hans L. Martensen, der i 1976 bad Grethe arrangere "kurser i kristen meditation" på bispedømmets kursusejendom Magleås. Gennem en årrække udfoldede Grethe et frugtbart virke som retræteleder og blev en åndelig vejleder for mange, katolikker såvel som ikke-katolikker. Som en udløber af dette arbejde begyndte hun i 1988 at udgive tidsskriftet Levende Vand om kristen bøn, meditation og mystik. Tidsskriftet, der i 2005 havde taget en klar drejning i retning af det økumeniske, lukkede i 2010, men fortsætter som bekendt digitalt på nettet.
Ud over at udgive Levende Vand skrev Grethe også jævnligt i Katolsk Orientering, Kristeligt Dagblad og i de senere år tillige i det svenske Pilgrim, og hun udgav biografier om de to centrale karmelitiske mystikere: Teresa af Avila. Venskabets mystiker (Borgen 1995, 2. udg. Katolsk Forlag 2012) og Johannes af Korset. Åndelig vejleder for vor tid (Katolsk Forlag 2002, 2. udg. 2018). Desuden skrev hun selvbiografien Alt skal blive godt (Boedal 2009) og den delvis selvbiografiske Stilhedens gave. En beretning om den kristne retrætebevægelse i Skandinavien (Boedal 2018).
Man kunne fortælle meget mere om Grethe, men da hun selv i de nævnte selvbiografiske skrifter har redegjort for sit liv og sit virke, må det her være nok at nævne, at hun som følge af en alvorlig lungebetændelse, der nok stod i forbindelse med hendes slidte hjerte, blev indlagt på Gentofte Hospital. Her fik hun besøg af sine nærmeste venner, af biskop Czeslaw Kozon og af sin sognepræst pastor Quang, der styrkede hende med sakramenterne. Også familien nåede at være om hende, og hendes datter Inge vågede hos hende hele natten, indtil hun sov stille ind lørdag morgen kl. 5. Herefter kan man tilføje:
Herre, giv hende den evige hvile og lad det evige lys lyse for hende.
Hun hvile i fred!
Sebastian Olden-Jørgensen
|